Jeugdhulp

Voor jongeren onder de 18 jaar is jeugdhulp niet onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van toepassing, maar valt het onder jeugdhulp.

Jeugdzorg omvat drie verschillende soorten hulp: jeugdhulp, jeugdbescherming (ook bekend als kinderbescherming) en jeugdreclassering. Als je ondersteuning nodig hebt, kun je dit aanvragen via het zorgloket van jouw gemeente.

Jeugdhulp biedt hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren tot 18 jaar die uitdagingen ervaren in hun leven. In sommige gevallen kan ondersteuning vanuit de jeugdwet worden voortgezet tot 23 jaar.

Problemen kunnen van verschillende aard zijn, zoals schoolproblemen, thuisproblemen, emotionele of gedragsproblemen, of gezondheidsproblemen.

Het doel van jeugdhulp is om hen te helpen deze problemen aan te pakken en hun functioneren te verbeteren.

Als je denkt dat jijzelf of iemand anders onder de 18 jaar jeugdhulp nodig heeft, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ondersteuning aan te vragen. In eerste instantie kun je praten met een vertrouwde volwassene, zoals een ouder, leerkracht, huisarts of een andere professional. Zij kunnen je advies geven en helpen bij het vinden van de juiste hulp.

Wat valt er allemaal onder de Jeugdhulp?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp en kunnen je bijstaan bij het vinden van passende ondersteuning. Dit kan variëren van gesprekken met een hulpverlener tot intensievere begeleiding of behandeling, afhankelijk van je behoeften.

Het is van groot belang om open en eerlijk te zijn over de uitdagingen die je ervaart, zodat de juiste hulp geboden kan worden. Samen met de gemeente en de hulpverleners kun je onderzoeken welke vorm van jeugdhulp het beste bij je past en hoe je verder geholpen kunt worden.

Let op!

De werkwijze kan per gemeente in Nederland verschillen. Neem daarom altijd contact op met het zorgloket van jouw gemeente voor de juiste informatie. Aan de teksten op zorgloket.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.