Wmo aanvragen via het zorgloket

Als je Wmo-ondersteuning wilt aanvragen, begin je met contact opnemen met het zorgloket van jouw gemeente. Dit kan telefonisch, maar ook via een online formulier op de website van de gemeente. Vervolgens worden er enkele vragen gesteld om jouw situatie goed in beeld te krijgen. Hierdoor kan de gemeente beoordelen of en welke hulp nodig is.

Na het indienen van de aanvraag wordt er een zogenoemd keukentafelgesprek ingepland. Tijdens dit gesprek onderzoekt de gemeente samen met jou je persoonlijke situatie. Daarbij worden jouw hulpvragen besproken en wordt er gekeken naar wat je zelf nog kunt doen. Ook wordt in kaart gebracht welke ondersteuning je eventueel al krijgt, en of mensen uit je netwerk – zoals familie of vrienden – kunnen bijspringen.

Op basis van dit gesprek bekijkt de gemeente welke vormen van ondersteuning het beste aansluiten bij jouw behoeften. Samen zoeken jullie naar een oplossing die jouw zelfstandigheid bevordert en je welzijn versterkt. Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat je passende hulp ontvangt, precies afgestemd op jouw situatie.

Deze hulpverleenster helpt haar toekomstige cliënt met een Wmo-aanvraag.

Wmo aanvragen stap voor stap uitgelegd

1. Melding maken bij de gemeente

Het proces begint wanneer je contact opneemt met het zorgloket van je gemeente en aangeeft dat je hulp nodig hebt om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dit doe je door een aanvraag in te dienen bij het Wmo-loket of het sociale wijkteam van jouw gemeente. Zij geven je informatie over de Wmo en leggen uit wat je kunt verwachten van het aanvraagproces. Bovendien helpen ze je met het invullen van de aanvraag, zodat je zeker weet dat alles correct is ingediend.

2. Onderzoek naar je persoonlijke situatie

Nadat je een melding hebt gedaan, onderzoekt de gemeente wat je precies nodig hebt. Dit onderzoek richt zich op jouw persoonlijke situatie en is bedoeld om vast te stellen of je recht hebt op ondersteuning vanuit de Wmo. Dit gebeurt altijd in overleg met jou. Soms worden ook mensen uit je directe omgeving, zoals mantelzorgers, betrokken bij dit gesprek. Hierdoor krijgt de gemeente een volledig beeld van jouw situatie.

Daarnaast kun je je laten ondersteunen door een onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze persoon is niet verbonden aan de gemeente en helpt je bij het aanvraagproces. Hij of zij kan je adviseren over je rechten en mogelijkheden. De gemeente is verplicht om je hierover te informeren, en deze ondersteuning is volledig gratis.

3. Wat wordt er onderzocht?

  • Wat kun je zelf nog doen? De gemeente onderzoekt of je bepaalde taken in het dagelijks leven nog zelfstandig kunt uitvoeren, zoals het huishouden, boodschappen doen en persoonlijke verzorging.
  • Kunnen mensen in je netwerk helpen? Daarnaast wordt gekeken of er familieleden, vrienden of buren zijn die je kunnen ondersteunen.
  • Welke zorg ontvang je al? Tot slot controleert de gemeente of je al gebruikmaakt van andere vormen van zorg of ondersteuning, bijvoorbeeld via de Zorgverzekeringswet of de Participatiewet.

(i) Op basis van dit onderzoek kijkt de gemeente of je in aanmerking komt voor ondersteuning en welke hulp het beste bij jouw situatie past.

Hulp bij je Wmo-aanvraag krijgen

Het is belangrijk om te weten dat je niet alles alleen hoeft te regelen. Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van je gemeente helpt je bij het aanvragen van de voorzieningen waar je recht op hebt. Ze kunnen je ook uitleg geven over de verschillende soorten hulp en je begeleiden in het proces. Dit kan helpen om te zorgen dat je aanvraag zo goed mogelijk wordt ingediend.

Daarnaast heb je recht op kosteloze cliëntondersteuning. Dit is iemand die je helpt om het aanvraagproces beter te begrijpen en die ervoor zorgt dat jouw belangen goed worden behartigd. De gemeente moet deze ondersteuning voor je regelen en kost je niets.

Tijdlijn van het aanvraagproces

Zodra je de aanvraag hebt ingediend, moet de gemeente binnen 6 weken het onderzoek afronden en een beslissing nemen over de steun die je kunt krijgen. Dit betekent dat je redelijk snel duidelijkheid krijgt over of en welke hulp je kunt verwachten.

Eigen bijdrage

De meeste Wmo-voorzieningen zijn maatwerk. In dat geval betaal je een vast bedrag van € 21,- per maand. Dit bedrag wordt ook wel het abonnementstarief genoemd. Wil je weten welk tarief precies in jouw situatie van toepassing is, neem dan contact op met de gemeente.