Psychologische zorg binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Psychologische zorg binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) biedt belangrijke ondersteuning voor mensen met psychische problemen. Als je overweegt gebruik te maken van deze zorg, is een verwijzing van de huisarts de eerste stap.
Deze verwijzing naar een geestelijk zorgverlener is nodig om toegang te krijgen tot therapieën zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en schematherapie. Beide vallen onder de Zorgverzekeringswet.
EMDR is een effectieve therapie voor mensen met trauma’s. Bij deze behandeling gebruik je oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie om nare herinneringen te verwerken. Schematherapie richt zich op diepgewortelde patronen die het dagelijks functioneren kunnen belemmeren.
Beide therapieën worden aangeboden door GGZ-instellingen die zijn gecontracteerd door zorgverzekeraars en voldoen aan de richtlijnen van de zorgverzekeringswet.


Psycholoog: Hoe kom ik hiervoor in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor vergoeding, moet je een zorgverzekering hebben die GGZ-dekking biedt. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de behandelingen als je een geldige verwijzing van de huisarts hebt. Deze verwijzing is nodig om aan te tonen dat er medische noodzaak is voor psychologische zorg.
Het proces begint met een bezoek aan de huisarts. Hier bespreek je de klachten en de mogelijke behandelopties. De huisarts maakt een verwijzing naar een GGZ-instelling of een psycholoog die gespecialiseerd is in de gewenste therapieën. Na de verwijzing volgt een intakegesprek bij de GGZ-instelling, waar verdere afspraken en behandelingen worden gepland.
Kortom, psychologische zorg binnen de GGZ is toegankelijk voor iedereen die hier behoefte aan heeft, mits er een verwijzing van de huisarts is en je een passende zorgverzekering hebt. Door deze stappen te volgen, kun je de zorg krijgen die je nodig hebt voor herstel en welzijn.