Vervoersvoorzieningen
Wanneer je vanwege een beperking niet meer in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen, biedt het zorgloket van jouw gemeente verschillende vervoersvoorzieningen waarvoor je een aanvraag kunt indienen.
Enkele voorbeelden van vervoersvoorzieningen zijn onder andere: vervoersvergoeding, het beschikbaar stellen van een bruikleenauto, het verstrekken van een rolstoel, een scootmobiel, of een autoaanpassing, toegang tot de regiotaxi of rolstoeltaxi, een parkeerkaart voor mindervaliden, parkeerfaciliteiten en vergoedingen voor verzekeringen.
Rolstoelen
Wanneer je voor een periode van langer dan drie maanden een rolstoel nodig hebt, kun je deze ook aanvragen via het zorgloket van jouw gemeente, ondersteund door de Wmo. Als je een specifieke en aangepaste rolstoel op maat nodig hebt, kan het nuttig zijn om extra aandacht te besteden aan je aanvraag. Een persoonlijk plan schrijven is bijvoorbeeld een goede aanpak.
In een persoonlijk plan leg je uit waarom je ondersteuning nodig hebt om zelfredzaam te blijven en actief te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ook kun je aangeven wat je zelf kunt doen om deze ondersteuning te organiseren. Een persoonlijk plan kan het proces van je Wmo-aanvraag aanzienlijk versoepelen.
Vervoer op maat
Als je beperkte mobiliteit hebt en niet met het reguliere openbaar vervoer kunt reizen, kom je mogelijk in aanmerking voor vervoer op maat, zoals Valys. Valys biedt speciaal vervoer voor mensen met een chronische ziekte of beperking die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer.
In gebieden waar het reguliere openbaar vervoer niet beschikbaar is, kun je gebruik maken van de regiotaxi. De regiotaxi staat open voor iedereen en moet doorgaans vooraf worden gereserveerd, meestal minstens een uur van tevoren. Hoewel de regiotaxi duurder is dan het reguliere openbaar vervoer, is het een voordeliger alternatief ten opzichte van een gewone taxi, omdat je per rit betaalt.
Let op!
De werkwijze kan per gemeente in Nederland verschillen. Neem daarom altijd contact op met het zorgloket van jouw gemeente voor de juiste informatie. Aan de teksten op zorgloket.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.